Care sunt semnele abuzului in familie?

Violenţă în familie nu este din păcate ceva nou în România.

Abuzul nu este întotdeauna la fel de evident ca în situaţiile când eşti lovit fizic de exemplu, sau când ţi se adresează într-un mod degradant şi jignitor. Abuzul în sine, poate fi extrem de subtil insă pe atat de distrugător. Probabil că te simţi mereu confuz cu privire la relaţia ta, te simţi ca şi cum “calci în străchini” mai tot timpul. Aceasta este forma cea mai extremă şi dificilă de abuz deoarece cu cât ajungi să fi mai înrădăcinat/ă în relaţie cu atât mai mult devii victima a acelei relaţii.
Ceea ce încerc să subliniez aici este abuzul psihologic, care este totuna cu abuzul mental sau emoţional.

Abuzul psihologic apare atunci când o persoană încearcă să controleze informaţiile disponibile pentru o altă persoană cu intenţia de a manipula sensul de realitate al acelei persoane sau punctul aceleia de vedere, a ceea ce acea persoană percepe a fi acceptabil sau a nu fi acceptabil. Abuzul psihologic este caracterizat de un puternic conţinut de manipulare. De cele mai multe ori se manifestă prin ameninţări emoţionale proiectate intenţionat pentru a forţa victima să se conformeze cu dorinţele agresorului său.

Toate abuzurile au un impact sever asupra stimei de sine. Persoana abuzată începe prin are enzaţia că este neajutorată şi fără speranţă.

În plus, în cele mai multe cazuri de acest gen, agresorii mentali au puterea de a convinge victima că abuzul este vina acestuia/acesteia. Într-un fel sau altul, aceştia reuşesc să determine victima să se simtă responsabil/ă pentru ceea ce s-a întâmplat.

O formă mai sofisticată de abuz psihologic se întâmplă atunci când informaţii false sunt prezentate de către agresor cu intenţia de a-şi determina victima să se îndoiască de propria sa memorie, percepţie, şi bun-simt.

Intenţia agresorului se bazează în permanenţă pe a confunda victima. Am avut de a face cu un caz în care o clientă îmi spunea că soţul ei a negat o aventură până şi după ce ea a găsit un bileţel cu un mesaj sugestiv de la o altă femeie in camaşa acestuia. Chiar şi după ce l-a confruntat, soţul a negat vehement acest lucru şi a mers mai departe până la a contacta firma de curăţătorie pentru a se plânge că cineva i-a pus intenţionat un bilet compromiţător in camaşa care a avut-o la spalat la aceştia !

O altă formă comună de abuz emoţional este cea de genul “Te iubesc, dar …”. Asta poate că îţi sună frumos la început, dar trebuie să fi conştient/ă că totul nu este decât atât o critică deghizată cât şi o ameninţare. Asta iţi indică de fapt cand iţi spune ca “Te iubesc acum, dar dacă nu te opreşti din a face x sau y, iubirea mea îţi va fi luată.”

Abuzul de acest gen este o lovituta constantă care te va face să îţi pierzi puţin câte puţin stima de sine. Agresorii deţin controlul asupra folosirii cuvântului “iubire”, cu care te controlează.

Agresorii uneori fac ceea ce eu numesc să îţi “arunce un os”;  Am auzit de nenumărate ori de la clienţi că partenerul lor s-a comportat “frumos”, “exemplar de iubitor”, “mi-a dat un cadou,” etc., că şi cum această ar trebui să şteargă tot comportamentul distrugător pe care l-au avut înainte. In postura de agresat, trebuie să înţelegi faptul că tot acest teatru bine pus la punct face parte din dinamica şi ciclul fenomenului de abuz. Ca şi profesiosionist îţi spun că sunt foarte rare cazurile de relaţii abuzive care să nu aibă şi (adesea intense) momente de senzaţie de bine, scuze sincere sau încercări “sincere” de a compensa pentru comportamentul abuziv indiferent de forma acestuia. Victima se agaţă de speranţa în astfel de momente! Ceea ce nu ştie însă este că agresorul este şi el foarte conştient de acest lucru.

Iată câteva semne pentru a vedea dacă tu sau un prieten va aflaţi într-o relaţie psihologic abuzivă:

● De cele mai multe ori raportul între tine şi celălat este umilitor sau jenant
● Te confrunţi mereu în relaţia ta cu “suişuri-coborâşuri”
● Eşti criticat excesiv
● Ţi se refuză posibilitatea de a comunica
● Eşti ignorat şi/ sau exclus
● Identifici realtii extraconjugale
● Observi la ea/el un comportament provocator cu sexul opus
● Ai parte mereu de sarcasm şi zeflemie
● Gelozie nerezonabilă
● Toane extreme
● Glumeşte mereu cu intenţia de a te jigni sau de aş bate joc de tine
● Îţi spune “Te iubesc, dar …”
● Spune lucruri de genul “Dacă nu faci _____, voi_____”
● Te simţi mereu dominat/ă şi controlat/ă
● Te loveşti mereu de lipsa de afecţiune
● Îţi găseşte vină din orice şi pentru orice
● Tot ceea ce merge rău în relaţie este numai şi numai din vina ta
● Te izolează de prieteni şi familie
● Se foloseşte de bani pentru a te controla
● Te asaltează continuu cu mesaje pe telefon atunci când nu eşti cu el / ea
● Ameninţă să se sinucidă dacă pleci

Vreau să te asigur de faptul că, abuzul psihologic la care eşti supus/a nu este vina ta! Agresorii sunt experţi manipulatori cu un talent incredibil in a te face să crezi că modul în care eşti tratat/ă este numai şi numai vina ta. Aceşti oameni profită de faptul că toată lumea trăieşte în nesiguranţă în ziua de azi, şi folosesc această nesiguranţă împotriva ta.

Agresorii te pot convinge că nu meriţi un tratament mai bun şi că felul în care se poartă cu tine este spre binele tău, pentru a te “ajuta” de tine însuţi. Unii agresorii sunt fermecători în public, de cele mai multe ori cei cu care aceştia intră in contact îşi creează o impresie extraordinară despre ei. În particular însă, tu ştii că este cu totul o altă poveste! Un astfel de comportament poate fi extrem de derutant până şi pentru cei mai mari experţi în ştiinţe cognitive.

Dacă te regăsesti în cele spuse mai sus şi consideri că s-ar putea să fi o victimă a unui astfel de abuz, vreau să stii că din pacate există puține speranțe pentru ca relatia ta să se îmbunătățească. Ar fi nevoie de o cantitate supra-omenească de înțelegere și motivație pentru ca agresorul să se schimbe, ceea ce este rareori posibil!

Sfatul meu este să apelezi la terapie de specialitate! Te va ajuta enorm să iti reconstruiești  stima de care vei avea nevoie ca să poți pleca (din aceea relatie).

Vreau să fi conştient/ă de faptul că s-ar putea să “iubeşti” o asemenea persoană, dar că aceasta nu are sentimente reale de “dragoste” pentru tine si nici nu te va respecta vreodată!

Vei vedea că în timp, vei trece peste această persoană dacă te decizi să scapi! Eu stiu că aceasta ar fi unica decizie corectă daca tot ce ai incercat pană acum nu a mers! Ai încredere în tine şi nu te uita înapoi!

curiozitati psihologice pixabay 28.01.16

De prin lume adunate!…

Interesant si chiar adevarat in ceea ce priveste aparatul mental si neurologic!

psihospiritualitate.pixabay.01.02.16

Psihospiritualitate

Spiritualitatea detine o semnificatie diferita pentru fiecare in parte.

ma iert

Ma iert si, ma iubesc!…

“Ma iert si ma iubesc!” Aceasta zi din viata ta este minunata!!!! Pentru ca…