Blog

Articole, imbunătăţeşte-ţi viaţa acum!

psihospiritualitate.pixabay.01.02.16

Psihospiritualitate

Spiritualitatea detine o semnificatie diferita pentru fiecare in parte.

Pentru anumite persoane, aceasta este totuna cu participarea la o anumita forma de religie organizata: merg la biserica, sinagoga, templu, etcPentru altii, spiritualitatea are o conotatie mai personala: acestia intra in contact cu asa zisa parte lor deschisa catre o lume nevazuta prin rugaciune, meditație, tehnici de yoga, sau chiar plimbari sub un cer plin de stele. In domeniul meu, exista o dezbatere si o polemica continua intre psihologi si asa zisii cautatori spirituali. In opinia primilor, atata timp cat constiinta si spiritul nu pot fi masurate stiintific, nu exista ca atare si in consecinta orice discutie pe marginea acestor subiecte nu isi are rostul. La randul lor, spiritualistii considera ca psihicul uman este o constructie ireala si ca psihologia nu face altceva decat sa accentueze un sine fals care nici pe departe nu va rezolva vreodata vreo problema. In acceptiunea acestora, terapiile psihologice asa cum sunt definite astazi, ajuta doar la identificarea a ceea ce numim temeri, ura, gelozie, frica, compulsie, etc., dar nu ajuta la eradicarea acestor probleme, ci doar mutarea acestora in subconstient, unde vor continua sa existe in stare latenta gata sa erupa la primul trigger emotional.

In urma unor ani grei de studiu si experimentare am ajuns la concluzia ca, in practica mea ca si Psiholog si Psihoterapeut in terapii cognitiv-comportamentale, nu pot sa nu iau in seama beneficiile intelepciunii spirituale atat de vaste si complexe. Sa fim onesti acuma, indiferent de cat de anti-spiritual am putea fi, este imposibil sa nu simtim ca exista ceva mult mai maret decat lumea concreta pe care o percepem. Revenind la mine acum, va recunosc faptul ca intelegerea mea a lumii in care traiesc se bazeaza pe o perceptie directa a unei inteligente dincolo de definitiile stintifice aprofundate in anii de facultate. Unii o numesc Christos, altii Alah, Dumnezeu sau spirit, eu nu ma agat de o denumire anume dar in inima mea stiu ca este TOTUL. Pentru mine toate cele vazute si nevazute, toate fiintele si toate obiectele din acest Univers, si din toate Universurile, au aceeasi esenta, non-duala, infinita, care nu poate fi descrisa in cuvinte.

Probabil ca vi se va parea un paradox, o ineptie, insa psihologia este inclusa in terapiile pe care le aplic pacientilor mei, tuturor celor ce imi cauta sustinerea si ajutorul. Cu ajutorul tehnicilor psihologice reusesc fara dar si poate sa identific tiparele si ranile ascunse intr-un psihic atat de complex si variat, bariere clare care nu fac altceva decat sa se interpuna in evolutia subiectului ca si fiinta sociala. Dupa identificare insa, aplic tehnici terapeutice in combinatie cu cele spirituale. O simbioza intre ambele, deschide portile adevaratei curatari mentale si spirituale. Nu se poate sa te ascunzi de lucruri pe care preferi sa nu le vezi si sa le confrunti, acestea vor continua sa te orbeasca in centrul a tot ceea ce esti! Intelepciunea spirituala, care este atat de vasta si neluata in considerare la adevarata sa valoare, ne ajuta sa ne experimentam propria constiinta, sa ne ancoram cu adevarat intr-o realitate mult mai mareata decat ceea ce traim intr-un mod atat de iluzoriu.

Psihologia moderna si Spiritualitatea se complementeaza reciproc, nu este nevoie sa tinem cu dintii de delimitarea sociala dintre acestea. Au fost vremuri cand le consideram distincte, intr-adevar, insa uitandu-ma inapoi acum, imi dau seama ca mi-a prins bine in practica mea, deoarece distinctia care o faceam intre ele atunci, m-a facut sa inteleg acum functia atat de importanta a fiecareia dintre ele in raport cu cealalta. Scopul meu este va ghidez in a va depasi limitarea care ne afecteaza pe noi toti, limitare fortata si rezultata din proiectiile mentale pe care noi insine ni le-am generat subconstient din momentul aparitiei (nasterii) intr-o deja existenta lume sociala a limbajului, culturii, traditiei, artei, etc. Pe baza acelor proiectii false am generat judecati iluzorii care ne-au tiparit personalitatea, ego-ul. Ne-am proiectat fals atat pe noi insine cat si o lume a excluderii si dezamagirii in care traim. Realitatea pe care ne-am construit-o este falsa. Nimeni nu ne poate schimba pana cand noi insine nu incepem sa cautam. Pentru asta avem nevoie de incredere, de credinta adevarata. Nimic nu este posibil fara credinta! Deprogramarea de tot ceea ce este fals si iluzoriu, este posibila!

In incheiere, va rog sa imi permiteti sa va redau un citat din spusele Maestrului si ghidului meu spiritual, luminii mele calauzitoare, marele mistic indian, Sri Nisargadatta Maharaj;

“Odata ce iti vei da seama ca totul vine din interiorul tau, ca lumea in care traiesti nu este proiectata pe tine ci de catre tine, frica ta va lua sfarsit.”

 

Write a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

curiozitati psihologice pixabay 28.01.16

De prin lume adunate!…

Interesant si chiar adevarat in ceea ce priveste aparatul mental si neurologic!

psihospiritualitate.pixabay.01.02.16

Psihospiritualitate

Spiritualitatea detine o semnificatie diferita pentru fiecare in parte. Pentru anumite persoane, aceasta este totuna cu participarea …

ma iert

Ma iert si, ma iubesc!…

“Ma iert si ma iubesc!” Aceasta zi din viata ta este minunata!!!! Pentru ca…